Jacqueline van Oijen heeft na de HEAO de studie Beleid en Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit afgerond en is afgestudeerd in de richting kwaliteitszorg. Bij TNO Preventie en Gezondheid, sector Kwaliteitsborging heeft zij kwaliteitsverbeteringprojecten geleid in hoger onderwijs en de gezondheidszorg. Sinds 2002 is zij verbonden aan de Hogeschool Leiden als kwaliteitscoördinator van het cluster Management & Bedrijf (tot 2007) en als coördinator van de post HBO opleiding Voortgezette Opleiding Management (VO-M) (tot 2013). Sinds 2007 is zij als docent/afstudeerbegeleider betrokken bij de opleiding Management in Zorg. In een promotieonderzoek bestudeert Jacqueline de (samenwerkings)relaties in het geneesmiddelenonderzoek en is een buitenpromovendi aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

  Jacqueline is moeder een prachtige zoon die op drie jarige leeftijd de diagnose klassiek autisme kreeg. Via diverse omzwervingen kwam zij in aanraking met het initiatief Stichting Polliewollie te Zoetermeer. Een moeder van een autistische dochter was een dagopvang gestart voor kinderen met autisme en hierbij staat de ABA methode, een ‘evidence based’ methode, centraal. Onze ogen als ouders gingen open: we leerden hoe we al onze vragen en verzoeken aan onze zoon zo klein mogelijk konden maken en hierdoor een goede respons kon bewerkstelligen. We zagen hoe belangrijk het was een oprechte inschatting te krijgen waar onze zoon stond in zijn ontwikkeling. Dat deze op de diverse fronten heel verschillend was, sprak boekdelen. Zijn vaste begeleidster heeft in een jaar tijd zoveel bereikt.

  “Voor ons is er letterlijk een rookgordijn rondom onze zoon opgegaan.”

  Hij is zich veel beter bewust van de wereld om hen heen en laat ons gemakkelijker bij hem naar binnen kijken. Dan zie je een oprecht en eerlijk kind met een dosis humor. Na deze intensieve en bijzondere periode is onze zoon naar een SBO school gegaan en gaat nu zelfs naar een reguliere school. Wij zijn zo trots op hem en zijn een ieder dankbaar die ons bij zijn ontwikkeling heeft bijgestaan en geadviseerd. Je moet per slot van rekening een dosis geluk hebben om de juiste en deskundige mensen te ontmoeten.

  Ieder kind heeft recht om stapjes te zetten in een richting waardoor zij beter worden begrepen en zij de wereld om hen heen beter begrijpen. Ik ben oprecht verheugd dat Femke en Rein een dagopvanginitiatief voor deze bijzondere kinderen zijn gestart in Leiden; zo kunnen nog meer kinderen een beter op hen afgestemde toekomst worden geboden.

  Jacqueline in drie woorden:

  • Onafhankelijk
  • Sensitief
  • Omgevingsbewust

  Recent Projects