De positieve aanpak

Er kunnen wel duizend redenen zijn waarom een kind een kleine terugval of stilstand in de ontwikkeling heeft. Overprikkeling, stress, veranderingen, overvraging, ziekte etc. De rede is soms lastig te achterhalen. Zeker als een kind niet zelf kan vertellen wat er gaande is.

Zo vroegen wij ons een aantal weken geleden ook af wat er gaande was bij Merel. Ze was erg onrustig, minder open en sliep slecht. Femke en ik probeerden te analyseren waar deze terugval door werd veroorzaakt. De aanleiding was echter niet duidelijk. Soms is je gevoel in combinatie met ervaring een goede raadgever. Ik had het idee dat we Merel moesten laten merken dat we van haar houden en haar leuk vinden ongeacht haar gedrag. Bij mij kon ze lekker op schoot zitten, zodat ik over haar ruggetje kon kriebelen. Haar ouders prezen haar de daarop volgende dagen volop om alle goede dingen die ze deed. Ook stelden wij even iets minder eisen. Na een paar dagen was ze weer helemaal de oude.

Uit een negatieve spiraal komen is meestal niet makkelijk. Het gedrag van het kind, de slapeloze nachten, het soms moeilijke gedrag en de zorgen zijn allemaal factoren waardoor je soms de situatie niet kunt ombuigen. Toch is het essentieel om juist in zo’n periode positief te blijven. Jij als ouder/begeleider legt je focus op de mooie kanten van het kind, en het kind voelt weer dat het gewaardeerd wordt. Win-win!

Geschreven door Fleur de Bie – begeleider van Merel