Ons eerste blog ‘succesverhalen’

Als de ontwikkeling van je kind anders verloopt dan ‘normaal’, dan moet je al je verwachtingen bijstellen en goed kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind zich maximaal kan ontwikkelen. Daar waar het weggetje voor kinderen die zich ‘normaal’ ontwikkelen voor de hand ligt, is het bij een kind met klassiek autisme voortdurend zoeken naar die weg.

In die zoektocht ben je altijd op zoek naar succesverhalen. Bij deze kinderen is immers het juiste weggetje gevonden. Deze verhalen geven ons hoop en vertrouwen in een goede toekomst voor ons meisje.

Het levensverhaal van Temple Grandin inspireert ons enorm. Temple praatte tot haar vierde jaar niet, ze had alle kenmerken van een autistisch kind. Nu Temple volwassen is, is ze specialist in het ontwerpen en inrichten van installaties voor vee zoals slachthuizen en rundveehouderijen. Ze schrijft haar succes als dierkundige toe aan haar vermogen om details te herinneren, eigen aan haar visueel geheugen.

In een recent interview geeft Temple aan dat ze geluk heeft gehad dat ze heel veel één-op-één begeleiding heeft gekregen. Haar advies aan ouders van kinderen met autisme die in hun jonge jaren een ontwikkelachterstand op lopen is dan ook: Zorg voor zoveel mogelijk één-op-één training.

Wij zijn overtuigd van de noodzaak van één-op-één begeleiding. Dit wordt ook de weg voor Merel. Ons project MOET er komen.

Geschreven door Femke Rijkens – moeder van Merel